Corona vaccinatie en massage

Nu met COVID-19, ofwel corona, staat eigenlijk het hele leven op zijn kop. Inmiddels is dat al wel een jaar het geval. Sinds januari is het daarbij ook nog eens mogelijk om -als u in de juiste doelgroepen valt- het corona vaccin te nemen. Dit is een vrije keuze. Er zijn vaccins van verschillende merken op de markt op dit moment, zoals Biotech/Phizer, Moderna en AstraZenica. Daarnaast komt Janssen ook nog op de markt voor de Europese Unie (EU). Voor alle vaccins is er een voorlopige goedkeuring gegeven op basis van de noodverorderingen die in de EU zijn vanwege het corona virus. Maar hoe zit het nu met de combinatie van de vaccinatie en massage? Als verpleegkundige in opleiding heb ik verschillende ervaringen en kennis opgedaan over corona. Vandaar dat ik graag hier een achtergrondartikel over schrijf in het kader van  de vaccinaties en de invloed op massage.

Voorlopige goedkeuring? Wat houd het eigenlijk in?

Zoals gezegd zijn de vaccins voorlopig goedgekeurd. Dit staat ook keurig netjes vermeld in de geneesmiddelen onderzoeken van o.a. Pfizer en Moderna vermeld. Zou er geen corona zijn geweest of zou het vaccin ook niet op de markt mogen komen. Dat het vaccin nu wél op de markt komt, is op basis van de belangen om snel stabiliteit te krijgen in het zorglandschap en minder overledenen hebben. Er is dus een aanmerkelijk belang voor de overheid dat dit snel gebeurd. Er is daarom een goedkeuring verstrekt voor de vaccins op relatief kleine hoeveelheid proefpersonen met daarbij vermeld bij bv. Pfizer dat het definitieve onderzoek pas is afgerond op 31 januari 2023 naar verwachting. In de tussentijd word het geneesmiddel dus uitvoerig gemonitord en is het van belang als u het vaccin wel neemt, alle bijwerkingen ook te benoemen. Dit kan binnen Nederland bij Lareb.

Bijwerkingen vaccinatie

Het corona vaccin kent -net als bij andere geneesmiddelen- bijwerkingen. Echter zijn de bijwerkingen in mijn optiek te verdelen in twee groepen van bijwerkingen, namelijk bijwerkingen van de handeling zelf en bijwerkingen van het geneesmiddel.

Bijwerkingen handeling

De vaccinatie word intramusculair geïnjecteerd, wat betekend dat de injectie in de spier word gezet. Dit gebeurd bijvoorbeeld ook bij middelen zoals vitamine B12, maar bv. niet bij insuline (wat in de vetlaag geïnjecteerd word). Als gevolg van deze handeling heeft het ook gevolgen voor mensen die trombose-middelen gebruiken of mensen met medicatie om de bloeddruk te reguleren. Voor deze groep mensen is er door de injectie een verhoogde kans op bloedingen en/of blauwe plekken. 

Verder kan er door de handeling zelf roodheid ná de injectie plaatsvinden alsmede dat het zwelt. Ook spierpijn op de injectieplaats een normale bijwerking. De injectie word gezet in de deltaspier.

Bijwerkingen vaccinaties

 Van de vaccinatie (afhankelijk van welk vaccin u krijgt) zijn over het algemeen de volgende bijwerkingen bekend:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Spierpijn
  • Griepachtige verschijnselen, waaronder ook koorts en koude rillingen
  • Opgezette lymfeklieren

De bijwerkingen treden vooral op na de tweede injectie (van wat ik zie in de praktijk) en houden dan tussen de 2 tot 5 dagen aan.

Vaccinatie en massage

Als u dan ook kijkt naar de bijwerkingen van het corona vaccin en wat ik met massage doe, dan is het niet verstandig om te gaan masseren. Zelfs een ontspannende massage zou ik persoonlijk afraden. Dit heeft ermee te maken dat uw lichaam, net als bij een griep of verkoudheid, bezig is met antistoffen aanmaken alsmede het herstellen van weefsels in het lichaam. Ik heb gezien dat de klachten na de vaccinatie gemiddeld tot 5 dagen stand houden. De 5 dagen grens is ook een eventuele termijn waarop zich corona-klachen ontwikkelen. Zo hebben we ook gezien in de praktijk dat iemand ná vaccinatie alsnog corona kreeg binnen de 5 dagen. Om deze reden is het ook echt wel nodig om de periode van 5 dagen af te wachten voordat er weer gemasseerd word. Daarnaast moet u tenminste 24 uur klachtenvrij (ook bijwerkingen vrij) voor een ontspannende massage en voor een klachtgerichte massage hanteer ik een langere termijn gezien het aantal afvalstoffen wat na deze massage ook vrij komt. Voor de klachtgerichte massage hanteer ik een termijn van 72 uur klachtenvrij en/of geen bijwerkingen meer ervaren. Als u dus nog steeds vermoeidheid ervaart (meer dan voor de vaccinatie), dan kunt u beter geen klachtgerichte massage ontvangen.

Wanneer u wel een klachtgerichte massage zou ontvangen terwijl u nog klachten heeft van bijwerkingen of mogelijk corona zelf, dan zullen er bij de klachtgerichte massage nog extra afvalstoffen zoals melkzuur gaan ontstaan. Het lichaam heeft al de tijd en gelegenheid nodig om de lichaamsvreemde stoffen uit het vaccin te verwerken, waardoor dit dubbel op komt. De kans dat u daarom langer bijwerkingen ervaart van de vaccinatie of dat deze bijwerkingen heftiger worder, is vrij groot. Om deze reden is het van belang om een bepaalde periode van klachtenvrij te zijn voor er een massage gegegeven kan worden. Bij een ontspannende massage word minder intensief spieren gemasseerd en worden er ook minder afvalstoffen vrijgelaten. Daarop is de termijn dan ook korter. Bij een klachtgerichte massage is het juist gericht om afvalstoffen te lozen, om die reden is de termijn waarop er weer gemasseerd kan worden ook groter.

Samengevat: Wanneer kan ik weer een massage ontvangen?

Zolang u bijwerkingen of klachten hebben die passen bij het corona virus of het vaccin kunt u géén massage ontvangen. 

Voor een ontspannende massage kunt u weer een massage ontvangen als u tenminste 24 uur klachtenvrij bent of vrij bent van bijwerkingen van het vaccin.

Voor een klachtgerichte massage kunt u weer een massage ontvangen als u tenminste 72 uur klachtenvrij bent of vrij bent van bijwerkingen van het vaccin.

 

Voetnoot: Gezien er corona uitbraken zijn bij mij op het werk is de massagepraktijk tot nader order gesloten. Dit doe ik om mijn contacten tot het minimum te beperken en te voorkomen dat mocht ik iets opvangen vanuit mijn werk, dit niet doorgeef aan cliënten waarbij ik langer dan 15 minuten intensief contact heb. Wanneer de praktijk precies weer open kan, is op dit moment nog niet goed te zeggen. Zodra het mogelijk is, word het op mijn website vermeld alsmede via de facebookpagina van de massagepraktijk.