Etherische oliën

ethierische olie

Etherische oliën zijn pure en natuurzuivere oliën die het concentraat zijn van een plant, een kruid, een bloem, een boom of alles wat eraan vast zit. De oliën zijn dan ook niet direct puur op de huid te gebruiken. Dit kan zelfs schadelijk zijn, na gebruik wordt dachtergrondinformatiee huid rood of kunnen blaren ontstaan. De enige veilige etherische olie  die direct op de huid kan worden gebruikt is Lavendel. Daarnaast kan de Tea tree olie ook onverdund op de huid aangebracht worden.

 

De winning van etherische oliën

In de hoofdlijn zijn er twee manieren van winning van etherische olie. Voor de citrusachtigen wordt eigenlijk alleen maar de persing methode toegepast. Hierbij wordt olie geperst uit de schil van de citrusachtige, bijvoorbeeld sinaasappel. Dit wordt op een koude manier gedaan waardoor de oliën van citrusachtigen ook officieel geen etherische olie mag heten, maar essentiële olie. Dit puur omdat er geen chemische modificatie heeft plaatsgevonden.

Voor alle overige oliën wordt gewerkt met een stoomdistillatie waarbij de planten in een distilleerketel worden gezet. Vervolgens wordt er warme stoom in de ketel geblazen en stijgt een mengeling van etherische olie en stoom omhoog. Hierna gaan ze naar de koeler. Er wordt koud water in de koeler gepompt en er komt warm water uit de koeler. Door middel van scheidingstrechters wordt de etherisch olie (die blijft drijven) gescheiden van het hydrolaat (het vocht waar de geur van de etherische olie aan zit). Het hydrolaat is de stoom met daarbij de geur van de plant. De etherische olie is de vettige stof van de plant die in het stoomproces is vrijgekomen.

Verschil in prijzen van etherische oliën

Je hebt mogelijk al gezien dat de prijzen van etherische oliën flink kunnen verschillen. De prijzen hangen niet alleen af van wat de vraag is van de consument, maar ook zeer sterk hoeveel kilo product nodig is om een kilo etherische olie te winnen. Wanneer je veel grondstof nodig bent om een kilo etherische olie te winnen wordt de olie duurder dan wanneer je maar grondstof nodig hebt. Daarnaast is bijvoorbeeld sinaasappelolie goedkoper, omdat de schil van de sinaasappel een afvalproduct is van de bijvoorbeeld de sapindustrie. Daardoor kan de etherische olie van de schil voordelig gewonnen worden. Een indicatie van hoeveel grondstoffen er nodig zijn:

Eucalyptus; 30 kilo bladeren levert 1 kilo etherische olie op.

Lavendel: 150 kilo bloemen levert 1 kilo etherische olie op.

Tijm: 1.000 kilo bloemen levert 1 kilo etherisch olie op.

Roos: Er zijn maar liefst 6.000 kilo rozenblaadjes nodig om 1 kilo etherische olie te produceren!

Dosering

Een etherische olie dient altijd verdund te worden (met uitzondering van lavendel en tea tree) zodat de verhouding maximaal 8% is op de basisolie of basisproduct. Normaal is de verhouding ongeveer 2% op een basisolie. Je hebt dus maar héél weinig etherische olie nodig op een basisolie. Afhankelijk van je gebruik, bijvoorbeeld als je weinig massageolie gelijktijdig gebruikt, gebruik je 3% etherische olie op een basisolie. Wanneer je juist royaal bent in het gebruik van je massageolie, gebruik je minder etherische olie (rond 1%) op je basisolie. Zo zorgen royale gebruikers niet voor een overdosering en zuinige gebruikers dat ze voldoende etherische olie in hun systeem krijgen.

Etherische oliën worden altijd uitgedrukt in het aantal milliliters dat in een flesjes zit. Elke milliliter bestaat uit twintig druppels. Op deze manier weet je hoeveel druppels olie je in een flesje basisolie kunt doen en hoeveel procent dit ongeveer is. Elk flesje etherische olie heeft een dopje waarin een olie per druppel uit het flesje komt maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een pipetje te gebruiken.

De doseringstabel

Volume basisolie: 1% etherische olie: 2% etherische olie: 3% etherische olie:
50 ml 10 druppels / 0,5 ml 20 druppels / 1 ml 30 druppels / 1,5 ml
100 ml 20 druppels / 1 ml 40 druppels / 2 ml 60 druppels / 3 ml
200 ml 40 druppels / 2 ml 80 druppels / 4 ml 120 druppels / 6 ml
500 ml 100 druppels / 5 ml 200 druppels / 10 ml 300 druppels / 15 ml

Welke olie past er bij mij?

Welke olie bij je past is af te stemmen op wie je bent (je karakter), maar bovenal ook de vraag: waar moet de etherische olie voor dienen? Primair wordt gekeken naar wat de olie bij je moet doen. Is dat bijvoorbeeld stress verminderen of optimisme versterken, dan zouden zowel lavendel als sinaasappel goed bij je kunnen passen.

 

 

 1. Snel contact

 2. Wat wil je doen?(*)
  Ongeldige invoer
 3. Naam(*)
  Geen naam ingevuld
 4. Telefoonnummer(*)
  Geen telefoonnummer ingevuld
 5. E-mailadres(*)
  Geen (geldig) e-mailadres ingevuld
 6. Indien de afspraak tot 48 uur voor aanvang word geannuleerd, ben je conform de algemene voorwaarden verplicht de massage te voldoen. Indien het een massage(workshop) is met een waarde van meer dan € 100,-, dient de afspraak tenminste 5 kalenderdagen voor aanvang geannuleerd te worden om dit kosteloos te kunnen doen. Het tijdstip van melden / klikken op verzenden is daarbij bindend.
 7. Wanneer en hoe laat was de geplande afspraak?
  Ongeldige invoer
 8. Je kunt online reserveren via het reserveersysteem. Het online reserveerysteem weergeeft de actuele beschikbaarheid binnen de openingstijden. Je kan tot 48 uur voor aanvang hier een reservering plaatsen.
 9. Wanneer online reserveren niet lukt, vul dan de onderstaande velden in. Dan plaats ik de afspraak voor je.

  Het is momenteel niet mogelijk om rechtstreeks telefonisch contact op te nemen i.v.m. de opleiding welke Romano momenteel volgt. Wil u graag telefonisch contact, vul dan het formulier in met het verzoek om terug te bellen.
 10. Ik kan me voorstellen dat het lastig kiezen is. Daarom is er een online keuzehulp gemaakt waarbij je aan de hand van verschillende vragen je een advies word aangereikt welke massage ik zou adviseren voor jou.
 11. Het is momenteel niet mogelijk om telefonisch te reserveren, daar Romano momenteel een opleiding volgt en hiervoor stage loopt. Wil je graag telefonisch contact? Verzoek dan om terug te bellen. Terugbellen word geprobeerd om binnen 3 dagen te doen in een tijdvak van 7.00 uur 's ochtends tot uiterlijk 22.00 uur 's avonds. Je mag in het verzoek voorkeuren aangeven, maar deze kunnen niet altijd gehonoreerd worden.

  Telefonisch reserveren voor buiten de tijden in het online reserveersysteem heeft momenteel geen nut: de tijden zijn afgestemd op het stagerooster en hierbuiten zijn geen mogelijkheden.
 12. Vul hieronder 3 data in dat je zou kunnen met daarbij een tijd. Wanneer het je niet uit maakt qua tijdstip, geef dan een tijdvak aan, bijv. middag. Dan krijg je een afspraakvoorstel daarop aangepast mits mijn persoonlijke agenda dit toelaat.
 13. Je kunt jezelf inschrijven als cliënt via deze webpagina.
 14. Je 1e voorkeur:(*)
  Ongeldige invoer
 15. Je 2e voorkeur:(*)
  Ongeldige invoer
 16. Je 3e voorkeur:
  Ongeldige invoer
 17. Welke duur van de massage wil je?(*)
  Ongeldige invoer
 18. Welke massage(workshop) zou je willen reserveren?(*)
  Ongeldige invoer
 19. Onderwerp:
  Ongeldige invoer
 20. Toelichting of vragen:(*)
  Ongeldige invoer
 21. Adres:
  Ongeldige invoer
 22. Postcode:
  Ongeldige invoer
 23. Plaats:
  Ongeldige invoer
 24. Welke soort olie wil je?
  Ongeldige invoer
 25. Welke massagetafel wil je?
  Ongeldige invoer
 26. Ik ga akkoord met:(*)


  Ongeldige invoer
 27. Ik wil antwoord per:(*)


  Ongeldige invoer
 28. Ongeldige invoer
 29. Nog niet aangevinkt
© 2020 Romano Sandee