Tablet-schouder en smartphone-pols

 RSI is inmiddels een ruim begrip voor iedereen en ook in het verleden heb ik al eens aandacht besteed aan welke houding achter de computer het beste is. Echter, we worden steeds moderner en steeds mobieler. De afgelopen drie jaar hebben tablets in sneltreinvaart wereldwijd hun intrede gedaan en veel mensen lopen met een smartphone op zak, die alleen bestaat uit een touchscreen. Dit leidt eigenlijk tot een nieuw fenomeen: de tabletschouder en de smartphonepols.

 

 

Het lijkt zo relaxt: lekker op de bank hangen met de tablet en je mail lezen, YouTubevideo's kijken of spelletjes spelen. Je voelt je enigszins comfortabel maar al na enige tijd merk je toch wat ongemak vanuit je schouders. Het is ook niet zo gek, op je schouders staat immers steeds spanning om je arm op te tillen zonder enige ondersteuning, want voor je het weet heb je al weer iets ingedrukt op je touchscreen. Op een bepaald moment treedt er vermoeidheid op en dan geeft je lichaam eigenlijk het signaal: neem een andere houding aan. Veel mensen gaan ook anders dan zitten en dat is op zich wel weer het voordeel ten opzichte van de "klassieke RSI"; mensen komen nog in beweging. Echter, bij het juist gebruiken van een tablet zou je bij voorkeur al rechtop moeten zitten, in plaats van hangen, omdat er bij een onderuitgezakte houding onbewust meer spanning op je spieren komt. Daarnaast kun je een tabletstandaard aanschaffen, waardoor je de tablet niet vast hoeft te houden bij het kijken van films. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten: voor minder dan 5 euro heb je al een tabletstandaard en daarmee een groot gemak voor je eigen lichaam.
Naast een belasting op de schouder, kijken mensen ook steeds naar beneden bij het traditioneel vasthouden van een tablet. We weten vanuit de richtlijnen voor de houding achter de computer en het voorkomen van de traditionele RSI dat iets naar beneden kijken goed is, maar dat wanneer je recht vooruit kijkt, normaal de bovenkant van je scherm zou moeten zien. Bij het gebruik van de tablet kijk je echter continu naar beneden, waardoor je allerlei spieren in de nek en schouders moet aanspannen om op je beeldscherm te kunnen kijken. Hierbij zou een tabletstandaard een optie zijn om dit te voorkomen, maar bovenal: het aannemen van een goede houding en niet te lang achtereen gebruik maken van de tablet. Ik zou zeggen: drink elk uur even en bakje koffie en leg de tablet dan tenminste vijf minuten aan de kant.

Smartphonepols

Ook de smartphone kan mogelijk moderne RSI opleveren, maar dan met name in de pols. De nieuwste smartphones zijn vooral uitgerust met een volledig touchscreen. De touchscreens zijn zeer gevoelig en na de sms-duim, zal de smartphonepols een nieuw fenomeen worden. Je houdt immers vaak met je ene hand het toestel vast en met een vinger van je andere hand toets je je berichten in. Bij deze beweging moet je pols continu aangespannen zijn en dit levert op termijn zeker klachten op. Wat dat betreft zou de ouderwetse sms-duim nog de beste optie zijn als het gaat om het gebruik van de mobiele telefoon, want daar merkte je het snel genoeg als je te lang op je toestel had gespeeld. Ook hiervoor geldt: af en toe het toestel weg leggen is een prima optie. Daarnaast bevatten veel smartphones van de nieuwste generatie (ik heb zelf dan een Samsung Galaxy S3) een spraakfunctie waar commando's mee uitgevoerd kunnen worden, maar waarmee ook berichten in tekst kunnen worden omgezet. Met oog op het ergonomisch gebruik is dit natuurlijk super! Alleen snapt het toestel soms niet wat je bedoelt en moet je handmatig nog wat bijsturen. Maar ook dat zal de komende jaren naar mijn verwachting gaan verbeteren.
Ook om de smartphonepols te voorkomen, is het misschien verstandig om niet alle communicatie via Whatsapp te laten verlopen, maar om er ook voor te kiezen om via de laptop en desktop traditioneel, op een gezonde houding te blijven werken. Dit zou ik zeker bij langere berichten willen adviseren. Af en toe is traditioneel ook goed, of kies ervoor om te bellen als het een lang gesprek wordt. Ben je toch bang voor hoge telefoonkosten? Kies dan voor Skype op je smartphone, waarmee je toch onderling voordelig kan bellen of Voipbuster voor wanneer je graag naar vaste lijnen wil bellen. Dit is in elk geval ook een ergonomischere oplossing dan alles via je touchscreen te willen bespreken.

Wetenschappelijke onderbouwing

Ook vanuit de wetenschap komen er steeds meer waarschuwingen. Ondanks dat dit artikel vooral gebaseerd is op mijn eigen ervaring met mijn tablet en smartphone en op de ervaringen die ik herken van mijn klanten, is er in 2011 al een eerste onderzoek gedaan naar het gebruik van iPads en de daarbij behorende klachten door de Harvard School of Public Health in Boston. De onderzoekers van deze studie riepen na hun onderzoek dan ook op bij leveranciers om meer verantwoording te nemen voor de ergonomie van de digitale middelen, door bijvoorbeeld de tablets lichter te maken.
Voorkomen is beter dan genezen
Er zijn een aantal tips die je kunt gebruiken om de nieuwere RSI te voorkomen naar aanleiding van gebruik van tablet en smartphone:
Neem regelmatig een pauze. Voor veel mobiele toestellen heb je ook apps die aangeven dat je na een bepaalde tijd pauze moet nemen.
• Werk je veel met een tablet? Schaf dan een losse muis en een los toetsenbord aan, waarbij je je polsen kunt ondersteunen.
• Hoe kleiner het toestel is, hoe meer kans op de "nieuwe RSI" omdat je meer priegelwerk hebt. Als je daarop werkt, moet je dus ook vaker een break nemen.
• Gebruik een spraakgestuurd programma voor het typen van berichten op je smartphone, of ga op zoek naar een app die hiervoor bij jou past.
• Je moet alles mobiel willen doen, soms is een laptop of desktop prima om te mailen: niet alle e-mails hoeven in één uur beantwoord te zijn.
• Je kunt tussentijds verschillende oefeningen doen om je spieren conditioneel goed te houden, zeker oefening 1 en oefening 29 zijn hiervoor goed bruikbaar.