Blauwe plekken na een massage

Je hebt een massage gehad bij een masseur, en achteraf heb je bloeduitstortingen gekregen, ook wel blauwe plekken genoemd. Sommige van deze mensen gaan direct googelen en dit kan ik terug zien in de statistieken van mijn website. Omdat hier blijkbaar zo veel op gezocht wordt, schrijf ik dit keer een kort artikel over het mogelijk ontstaan van blauwe plekken.

Ons lichaam

Ons lichaam bestaat uit verschillende elementen, ons skelet is bedoeld om ons rechtop te kunnen laten staan zonder als een pudding in elkaar te zakken. Onze spieren en banden zorgen ervoor dat de botten op hun plaats blijven en dat we de verschillende botten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en tenslotte hebben we vocht en bloed nodig om zuurstof en andere stoffen te vervoeren. Een blauwe plek, of bloeduitstorting ontstaat op het moment dat er onderhuids een scheurtje komt in een bloedvat. Hierdoor ontstaat er een blauwe (soms paarsachtige) plek. Deze kan ook ontstaan wanneer we ons stoten.
Na een massage is een blauwe plek ook niet geheel uit te sluiten. Zeker bij massages die dieper gaan dan de oppervlakkige spieren, zoals bij bindweefselmassage, drukpuntenmassage, guasha masage, cupping therapie en afslankmassage is het niet ongebruikelijk om blauwe plekken op te lopen bij een massage. Deze massage gaat namelijk zo diep, dat er soms onderhuids een scheurtje in een bloedvat komt, waardoor er een blauwe plek ontstaat. Op het moment dat er lokaal een blauwe plek aanwezig is, zal hier voorzichtig mee worden omgegaan, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat de bloedvat herstelt.

Niet iedereen is hetzelfde

Toch is het ook zo dat de ene persoon gevoeliger is voor blauwe plekken dan de andere persoon. Zo is vaak te zien dat mensen met een blekere huid sneller blauwe plekken krijgen dan mensen met een huid die meer pigment heeft. Het kan dus zo zijn dat iemand, met een blekere huid snel na een massage een blauwe plek heeft. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat een masseur verkeerd bezig is geweest. Indien je hier over twijfelt, is het altijd verstandig eerst contact te zoeken met de masseur. Hij of zij weet precies wat er gedaan is en kan je eventueel een aanvullend advies geven.

Beurs gevoel, maar zonder blauwe plek

In sommige gevallen is het zo dat je met specifieke klachten naar een masseur bent gegaan en dat de masseur zijn of haar best heeft gedaan de spieren weer soepeler te maken. Het kan dan wel eens zijn dat de dag erna, de spieren "beurs" aanvoelen alsof er blauwe plekken op zitten, die niet altijd zichtbaar zijn. Dit gevoel komt doordat de spieren ineens heel veel doorbloeding hebben gehad en daardoor een grote "oefening", waardoor er een soort van spierpijn is komen te ontstaan. Dit is eigenlijk niet meer dan normaal bij een massage die naar aanleiding van spierklachten gegeven wordt. Deze zeurende pijn zal in de avond en de dag na de massage het meest intens ervaren worden. Maar op de tweede dag moet dit onplezierige gevoel zo afnemen dat het op de derde dag bijna niet meer te voelen is.

Nog steeds twijfels?

Ik zou echter wel willen zeggen: twijfel je eraan of de massage wel goed is geweest, dan kun je altijd een "second opinion" vragen bij een andere masseur, of bij je huisarts. Je moet op dat moment wel weten welke techniek de masseur heeft toegepast en met welk doel, anders kan een andere masseur of arts er relatief weinig mee. Elke masseur heeft namelijk vaak een andere werkwijze. Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op!