Gespannen van vakantie

Hè hè, eindelijk vakantie. Vol goede moed pak je je spullen in en ga je op vakantie met je tentje naar de mooiste plekjes van Nederland. Zo’n 3,3 miljoen mensen in Nederland pakken zo hun spullen om ontspannen de vakantie te beginnen in een tent. Toch is de ontspanning soms ver te zoeken, wanneer de houding in de tent nou niet per definitie zo ontspannen is als men vooraf had gedacht.

Niet alleen de omgeving is anders waardoor mensen soms minder goed slapen, maar vooral de lichaamshouding zorgt er op vakantie voor dat je met meer spanning terugkomt van vakantie dan ervoor. Je kan hier aan het begin van de vakantie al zorg voor dragen, door in alle rust je spullen in te pakken zodat je niets over het hoofd ziet en waardoor je al met een ontspannen gevoel van huis vertrekt. Als je dan aankomt, zou ik eigenlijk adviseren na (veelal) een langere reis in de auto even tijd voor jezelf te nemen; even rekken en strekken en een korte wandeling te maken voordat je enthousiast je tent op gaat zetten. De spiertjes moeten immers even weer een warming-up hebben.

Wanneer je de tent dan eenmaal wilt gaan opzetten, dan is het toch wel handig om rekening te houden met een paar zaken. dingen. Zo is het belangrijk om altijd vanuit de knieën te bukken, in plaats vanuit de rug, wat veel mensen doen. Ook adviseer ik om het opztten in alle rust te doen: je bent op vakantie, je hoeft écht niet de trein te halen. Neem dus gewoon de tijd ervoor. Heb je hulp nodig om je tent op te zetten? Vraag dan ook hulp. Waarom zou je je meer gaan inspannen dan nodig is? Ben je alleen op vakantie en heb je hulp nodig? Je medevakantiegangers zullen niet de beroerdste zijn om je te helpen. Op vakantie zijn de meeste mensen ineens een stuk socialer en zijn wat sneller bereid om je een handje te helpen door een stok vast te houden of wat dan ook. Daarnaast heb je ook weer een leuk praatje met je buren: twee vliegen in één klap.

En eindelijk: je tent staat en je kunt beginnen met de inrichting. Zorg er dan in ieder geval voor dat je ’s nachts goed ligt en kies dus voor een luchtbed dat voldoende druk kan geven aan je rug. Je maakt vaak uitstapjes op je vakantie en dan is juist je nachtrust van belang om ontspannen van je vakantie thuis te kunnen komen. Daarnaast doet een goed kussen wonderen, of beter: neem je kussen van huis mee, daar slaap je toch het prettigst op. Een absolute afrader zijn slaapmatjes (als je rekening wil houden met je rug). Ze zijn wellicht lekker licht, maar je rug heeft er zeker onder te lijden. Wil je toch niet zoveel meeslepen op vakantie? Dan koop je een luchtbed bij een Action of soortgelijke winkel voor een paar euro, dat je na afloop weer weggooit. Als er maar een mooie verdeling is om op te slapen, is dat goedkope luchtbed nog altijd beter dan een hard slaapmatje. Vergeet dan zeker ook niet een voetpomp mee te nemen, tenzij je graag je longen uit je lijf wilt blazen, maar dit zou nou niet mee helpen met je ontspannen mood.

Met deze tips kun je goed ontspannen de vakantie in of nog beter: ontspannen terug van vakantie komen. En mocht je toch nog verkeerd gelegen hebben, denk dan aan mij en dat je een goede massage kunt krijgen om je weer even op te peppen en de puntjes eruit te masseren. Maar voorkomen is nog altijd beter dan behandelen!

© 2019 Romano Sandee