Help! Het zit vast!

Bij veel mensen die in mijn massagepraktijk komen, is het eerste vermoeden dat de spieren in de schouders vast zitten. Ikzelf wacht altijd even af voordat ik heb gepalpeerd (gevoeld) of het echt zo is. Voordat de massage eigenlijk begint wordt dit gedaan door te drukken of door euffleurages (strijkingen) langs de wervelkolom, het lichaamsdeel dat voor ons lichaam het belangrijkste is, wij blijven immers door onze wervelkolom rechtop lopen.

Ondanks dat het gebied in de wervelkolom wel heel strak aanvoelt, zitten de spieren niet echt ‘vast’. Vaak voelen mensen wel een beperking in de bewegingsvrijheid. Je zou kunnen stellen dat als bij de helft van de mensen, waarbij spieren niet “echt” vast zitten, dit iets is wat de psyche heeft veroorzaakt. Iets wat mensen in een hokje moeten zetten om ons eigen lichaam te kunnen begrijpen. De oorzaken hiervan zijn echter heel divers. Bij de ene persoon komt het door stress vanuit de studie of vanuit het werk. Hierbij is het de kunst om eerst de stressvolle situaties op te lossen én voldoende tijd te nemen voor ontspanning. Dit kan natuurlijk altijd met een ontspanningsmassage, en deze wordt dan ook gegeven op het moment dat het mensen bij mij komen met de klachten die door een stressvolle situatie worden veroorzaakt. Ook kan het zijn dat iemand zijn lichaam heeft overbelast. Overbelasting wordt namelijk vaak ook ervaren als vast zitten, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Een overbelasting is namelijk een verzuring van spieren die nog moeten herstellen. Dit zal bij een enkele keer aanvoelen als een spierpijn, maar als je telkens over je grens gaat, gaat dit op langere termijn aanvoelen als vast zitten en dan zijn de spieren overbelast. Dit kan worden voorkomen met een goed plan en door de juiste training van de betreffende spieren.

Bij de tweede helft van de mensen zitten de spieren en aanhechtingen echt vast. Het echt vastzitten heb je op verschillende niveaus. Ik vergelijk dit eigenlijk met tastbare dingen in het leven. Als het niet vast zit, dan kun je de spier vergelijkingen met een spekje zoals je dat bij de snoepafdeling vindt. De spier is soepel en makkelijk kneedbaar. Als het een beetje vast zit, kun je het vergelijken met biefstuk. Deze bak je doorgaans in rosé, medium of well done. Bij een beetje vast zitten kun je het vergelijken hoe het voelt als je biefstukje rosé is, als het nog vaster zit, dan is de spier medium, net als bij de biefstuk. De meeste mensen komen pas tegen deze tijd met hun klachten naar de massagepraktijk. Een niveau hoger is in vergelijking met een biefstuk die well done is. Vaak zijn de klachten al erg lang aanwezig, maar heeft niet iedereen dat door. Deze klachten komen dan ook met name voor bij mannen. Tenslotte heb je het hoogste niveau hebt, waarbij je spierweefsel kunt vergelijken met botten. Het zit dan zo vast, dat je er niet meer doorheen kunt komen. Nu kan ik niet via deze achtergrondinformatie gelijk een pakket samenstellen met tips, maar toch zie ik wel vaak dat deze groep mensen een stressvol bestaan heeft en daarnaast weinig beweging krijgt.

Klachten voorkomen? Zorg goed voor je lichaam!

Uiteindelijk kun je beter voorkomen dan genezen. Daarom is het belangrijk goed te zorgen voor je lichaam. Eet gezond door minimaal drie maaltijden op een dag te eten en daarnaast maximaal drie tussendoortjes. Zorg tevens dat je genoeg beweegt: minimaal 30 minuten per dag. Hier valt bijvoorbeeld ook fietsen of wandelen onder. Denk niet alleen bij beweging aan de onderkant van je lichaam, maar beweeg juist ook de bovenkant om klachten te voorkomen in je schoudergebied. Dit kan bijvoorbeeld met gewichtjes. Als je deze niet tot je beschikking hebt, kun je dit creatief oplossen door bijvoorbeeld tweepakken suiker van een kilo. Ga hier bij staan met je armen langs je lichaam, beweeg vervolgens je armen naar buiten zodat je een horizontale lijn krijgt. Deze oefeningen kun je in 3 setjes van 20 keer doen. Haal je dit gemakkelijk, dan is het tijd om het gewicht te verhogen. Een andere oefening is dat je je armen langs je lichaam laat hangen en vervolgens je je armen naar voren beweegt. Hierbij houd je de bovenkant van je hand boven en het gewicht houd je vast in de handpalm. Dit herhaal je in 3 setjes van 40 keer, zodat elke arm 20 keer aan bod komt. Als je dit met gemak haalt, kun je het gewicht verhogen.

Tenslotte is het belangrijk dat je voldoende ontspanning krijgt. Dit kan op vele manieren, maar neem hier gewoon de tijd voor. Dit kan door een maandelijkse ontspanningsmassage te reserveren, maar je kunt net zo goed wat drinken met iemand of kijk een film kijken. Ontspanning nemen is ook voor je lichaam zorgen en is daarmee erg belangrijk.

© 2019 Romano Sandee