Misschien heb je het al eens gehad: ineens wil je opstaan of maak je een beweging en krijg je kramp in de spier. Dit kan iedereen overkomen. Maar wat is het eigenlijk en hoe ontstaat het?
Normaal gesproken werken onze spieren gelijktijdig met elkaar, ze trekken gezamenlijk samen en ontspannen ook tegelijkertijd. Het werken en rusten gebeurt in een grote frequentie (zeker als je sport) waardoor de spier langere tijd achter elkaar kan presteren. Er kan echter ook een keer een "kortsluiting" ontstaan, waarbij de zenuwen de verkeerde signalen sturen naar de spieren, die daardoor onwillekeurig een beweging gaan maken. Het gevolg is een pijn en een tijdelijk verlies van controle over de spier. Wanneer je een kramp hebt in je kuit, voet of scheenbeenspieren (waar vaak kramp voorkomt), zul je niet meer rechtop kunnen en willen staan en ga je liever zitten of liggen. De oorzaken van kramp kunnen zeer divers zijn.
Wat kun je eraan doen?
Het is belangrijk om vast te stellen dat het écht kramp is en geen zweepslag. Kramp herken je aan het feit dat de spier hard en gespannen is en zeer pijnlijk. Bewegen gaat moeilijk en er zijn geen zwellingen of bloeduitstortingen (blauwe plekken) te zien. Als dit niet het geval is, is het zweepslag en moet je hiermee naar de huisarts gaan.
Als het wel kramp is ga je de spier rekken. Dit doe je door de spier langer te maken. Als het bijvoorbeeld een kramp in de kuit is, trek je je voet omhoog, zodat je voet ten opzichte van je been in een hoek van 90 graden staat. Dit doe je langzaam. Snelle rekkingen zijn niet toegestaan en kunnen de klachten alleen maar verergeren! Mocht je er niet bij kunnen, dan zou je bijvoorbeeld ook nog een handdoek kunnen gebruiken en zo je voet in 90° terug kunnen brengen. Het is belangrijk niet te gaan veren, maar in alle rust te rekken.
Als je alleen 's nachts last hebt van kramp, kan een massage voor het slapen gaan helpen, of je kunt een kleine wandeling maken voor het slapen gaan.
Kan een massage helpen?
Een massage zou kunnen helpen om de doorbloeding van de spier te stimuleren. Voor een sportactiviteit is een massage ideaal, omdat je hierdoor de bloedtoevoer naar spieren extra stimuleert. Ook na kramp kan een massage toch nog zinvol zijn, om zo de bloedtoevoer naar spieren weer te herstellen. Een massage biedt echter nooit 100% garantie dat kramp niet voor zal komen. Geschikte massagetechnieken zijn bijvoorbeeld sportmassage, klachtgerichte massage of cuppingtherapie.