Cupping therapie

Cupping Therapie is een eeuwenoude massagetechniek dat van oorsprong uit China komt. In de oorspronkelijke cupping massage worden glaasjes door middel van alcohol verwarmd, waarna er warmte in de cup ontstaat. Hiermee kun je het cuppingglaasje dan vacuüm op de huid zetten. In de loop van de eeuwen is deze techniek steeds meer veranderd en de laatste decennia gebruiken we cups die door middel van een plastic balletje op het glaasje de huid vacuüm kunnen trekken.

Cupping massage is van oorsprong therapeutisch

De cupping massage is écht een therapeutische massagevorm, waarbij ingespeeld word op klachten. De cupping massage kan worden meegenomen in de klachtgerichte massage, maar is ook individueel te boeken. De cup trekt vacuüm en trekt daarmee niet alleen de huid, maar ook het bindweefsel en spierweefsel omhoog. Hierdoor ontstaat extra doorbloeding en op deze manier zijn talloze klachten op bindweefselniveau en op spierniveau te verlichten, dan wel op te lossen.  In de Chinese geneeskunde worden eigenlijk drie technieken gebruikt, de Guasha massage, Cupping therapie en acupunctuur. 

Ontspannende cupping therapie

Tegenwoordig kan cupping therapie ook ontspannend gegeven worden. Dit komt doordat we niet meer gebruik maken van glazen bollen en hitte (die tevens een veiligheidsrisico hadden), maar van hulpmiddelen die werken met vacuüm. Hierdoor is  beter af te stemmen is hoe sterk het  vacuüm is dat er getrokken gaat worden. Daardoor kan er bij een ontspannende cupping massage een mildere behandeling gegeven worden.

Cupping therapie kan helpen

Cupping therapie kan helpen bij verschillende klachten, denk hierbij aan hoofdpijnklachten, migraine, spierklachten in de schouders. Daarnaast is deze massage uitermate geschikt bij lage rugpijn. Wanneer je de cupping massage boekt, kun je kiezen voor 30 minuten of 45 minuten. Dit is afhankelijk van wat er behandeld dient te worden. Dit houdt niet in dat er 30 tot 45 minuten alleen cupping massage word toegepast, omdat dit erg heftig wordt. Deze behandeling zal dan ook worden gecombineerd met andere massages zoals de klassieke massage of sportmassage. Daarnaast wordt de massage altijd ontspannend afgesloten. Afhankelijk van je huidtype en conditie, kun je behandeling elke 7 tot 10 dagen herhalen.
Let op! De therapeutische cupping massage is niet voor iedereen geschikt en is ook écht therapeutisch. Dit betekent dat je vooraf rekening moet houden met enige "bijwerkingen" die kunnen optreden en tot enkele dagen na de massage kunnen aanhouden. De huid wordt vacuüm getrokken om te doorbloeden. Hierdoor wordt bij een gezonde huid de huid na het verwijderen van de cup mooi rood. Echter hoe meer knopen, afvalstoffen etc. hier aanwezig zijn, hoe dieper de kleur kan worden: van dieper rood tot zwart. Dit is niet erg en geeft vooral de indicatie dat deze afvalstoffen vrij zijn gekomen op die plek. Wanneer je een partner hebt en je bent van plan deze massage te nemen, is het verstandig om je partner vooraf op de hoogte te brengen van de rode plekken die na een massage op de huid ontstaan. Deze vorm van massage is niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn en voor mensen met ziekten als trombose. In sommige gevallen geldt dit ook bij diabetici en mensen met een hoge bloeddruk.

Let op! Boek bij de eerste keer therapeutische massage altijd tenminste 60 minuten of "1e behandeling therapeutische massage" welke bijna bovenaan de lijst staan van de diensten. De tijd van 60 minuten is bij de eerste keer écht nodig om een goed beeld te krijgen van je spierklachten, wensen en verwachtingen. Bovendien is de ervaring dat er na de eerste keer veel tijd word besteed aan tips en begeleiding na de massage waardoor de mobiliteit en zelfredzaamheid door eigen inspanningen kunnen worden vergroot. Tevens vraagt de eerste keer extra tijd van de rapportage. Wanneer je korter boekt dan 60 minuten de eerste keer, zal er wel voor 60 minuten in rekening worden gebracht, gezien de afspraak dan toch uitloopt.