Basiscursus massage

Je wil graag leren masseren, maar je hebt weinig of geen ervaring? Je wil misschien wel je eigen massagepraktijk beginnen en zoekt een punt om gedegen te starten? Dan is de basiscursus massage bij uitstek geschikt om te beginnen met het leren van de massage waarbij alle aspecten van het geven van een goede rug, schouder en nekmassage naar voren komen inclusief het goed kunnen uitsluiten van massagerisico's. Het is vervolgens aan jou of je de cursus wil afsluiten met een certificaat of diploma.

Opbouw massagecursus

De massagecursus word verdeeld over vier lessen van elk ongeveer 2,5 uur. De lengte daarvan is mede afhankelijk van de leersnelheid. Voorafgaand de eeste les krijg je na de betaling de reader toegestuurd welke je voorafgaand de cursus moet bestuderen. Zo kan er zo efficiënt mogelijk met de tijd worden omgegaan. Tijdens de eerste les krijg je vooral theorie en word de reader nog eens besproken op de punten waarbij je van te voren vragen over had. Wanneer je niet veel vragen hebt, gaan we verder met ontspannende massage. Tijdens de tweede les kun je vragen stellen over de eerste les waar aspecten herhaalt kunnen worden. Daarnaast zal de tweede les in het teken staan van de palpatie en het voelen van weefsels. Er wordt tevens een start gemaakt met de klachtgerichte massage. In de derde les worden wederom technieken herhaalt en word de klachtgerichte massage verder afgerond voor de nek, schouders en rug. In de vierde les staat wederom de herhaling centraal en ontvang je de examentraining vanaf de opening tot aan het afscheid van de cliënt. Tenslotte kun je jezelf laten toetsen. Er worden dan twee toetsen afgenomen: een theorietoets en een praktijktoets.  Wanneer je de gehele opbouw inclusief toetsen zou doen, is de aanbevolen studietijd 12 tot 14 weken. Er wordt echter wel verwacht dat je buiten de lessen om voldoende oefent in massages geven en de theorie bestudeerd.

Diploma

Wil je graag een diploma behalen, dan zul je na het slagen van de toetsen tenminste 50 massages moeten geven en daarin de tips&tops uitvragen van je proefpersonen. Bij deze 50 massages mogen dit niet dezelfde mensen zijn waarop je oefent. Er word van je verwacht dat je dit binnen 1 jaar behaald. Na 1 jaar ontvang je nogmaals een toets, alleen is dit een toets van bekwaamheid, waarin je laat zien de vaardigheden te beheersen die nodig zijn om de massage te kunnen geven. Wanneer deze met succes word afgerond, ontvang je het diploma basismasseur nek, schouders en rug.

Naast deze lessen is het de bedoeling dat je thuis de theorie bestudeerd. Per week in de aanbevolen studieduur kun je rekenen op ongeveer 5 tot 9 uur studietijd buiten de les om. Deze studietijd is inclusief praktijkoefeningen van massages die je kunt oefenen aan vrienden en bekenden in je omgeving.

Inhoud massagecursus

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Termen in de cursus
 • Voorbereidingen op een massage
 • Contra-indicaties voor een massage
 • Risico-analyse van de cliënt
 • Anatomie en fysiologie
 • Wat is een spierknoop precies en hoe herken je dit?
 • Anatomie van de huid
 • Veelvoorkomende huidaandoeningen
 • Anamnese van de cliënt
 • Hoe een cliëntenadministratie in te richten?
 • Opbouw van de massage
 • Rapportage
 • Ontspannende massage
 • Klachtgerichte massage
 • Ergonomische masseren

Hiermee is deze cursus de meest uitgebreide cursus die massagepraktijk Romano Sandee aanbied. De cursus richt zich in de massage puur op de nek, schouder en rug. Het is niet ondenkbaar dat op een later moment een module erbij komt voor de armen en benen, welke je dan optioneel kunt afnemen.

Praktische informatie

De lessen 1 tot en met 4 worden altijd in groepjes van 2 cursisten gegeven in de massagepraktijk in Groningen. Bij les 5 (het toetsingsmoment) word het groepje opgesplitst zodat je als individu de toets kunt maken en de praktijktoets kunt maken. Voor de praktijktoets regelt massagepraktijk Romano Sandee het model en is het niet toegestaan een eigen model mee te nemen. Om de cursus te kunnen starten zullen er altijd 2 cursisten moeten zijn. Wil je deze cursus volgen, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meld je je gelijk aan met twee personen, dan krijg je beiden 10% korting op de cursus.

De prijs van deze cursus is opgedeeld in verschillende onderdelen/lessen, waarbij de mogelijkheid bestaat om ofwel alle onderdelen in 1 keer te betalen of per onderdeel:

 • Reader inclusief ergonomisch materiaal: € 75,-
 • Les 1: theorie en ontspannende massage: € 100,-
 • Les 2: palpatie en eerste deel klachtgerichte massage: € 100,-
 • Les 3: Klachtgerichte massage: € 100,-
 • Les 4: Training toetsmoment en gehele protocol doorlopen: € 100,-
 • Les 5: theorietoets en praktijktoets: € 75,-
 • Proef van bekwaamheid (na maximaal 1 jaar): € 75,-

De totale kosten voor de cursus is € 625,- inclusief btw op het moment dat je het diploma wil behalen en deze in één keer betaaldt. Wil je per module betalen, dan wordt er 5% meer gerekent en betaal je voor de gehele cursus € 656,25. De cursus- of readerkosten moeten binnen zijn alvorens deze naar je toe worden verstuurd. Er word van je verwacht dat dit tenminste 3 weken voor de start van de cursus is betaald.

Kies je ervoor om alleen de cursus te doen zonder diplomering of toetsing, dan kost de cursus € 375,- inclusief btw en volg je alleen de lessen 1, 2 en 3. Je ontvangt na afloop van de cursus dan een certificaat van deelname. 

Wanneer je een extra les wil volgen (alleen of met iemand anders) dan kost dit per les € 100,-. Wanneer er een herexamen gedaan moet worden, kost dit per examen € 75,-. Deze bedragen zijn inclusief btw.

Na de cursus

Na de cursus kun je workshops volgen voor gevorderden, zoals Cuppingtherapie of Lomi Lomi massage.