Uit eten in Groningen

Wanneer je in Groningen bent, moet je natuurlijk ook wat eten. Op deze pagina vind je drie restaurants waar ik zelf heerlijk heb gedineerd. Daarnaast vind je op deze pagina enkele lekkernijen die van oudsher afkomstig zijn uit Groningen en die je gewoon eens gehad moet hebben.

Restaurants in Groningen

Bij 't Feithhuis kun je heerlijk eten voor een prima prijs. Daarnaast beschikt het 't Feithhuis over en terras waar je midden in het centrum de nodige rust terug kunt vinden.
't Feithhuis
Martinikerkhof 10
9712 JG Groningen
Keuken: Nederlands, Frans, lokale gerechten
Open: dagelijks van 10.30 uur tot 23.00 uur
Bij Lunch- en eetcafé Ot en Sien heb je het gevoel van "thuiskomen" waarbij het café ingericht is als een huiskamer. Ot en Sien bevindt zich in de Folkingestraat: deze straat is een knus ingerichte straat die tot voor de oorlog bekend stond als de Joodse buurt van Groningen. Wanneer je in deze straat goed kijkt, vind je verschillende kunstwerken en monumenten aan de Tweede Wereldoorlog.
Eetcafé Ot en Sien
Folkingestraat 42
9711 JX Groningen
Keuken: Nederlands, Frans
Open: dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 22.00 uur
Bij eetcafé De ouwe brandweer is het café volledig ingericht in de stijl van de brandweer. Dit thema is volledig doorgetrokken naar de gerechten, die elk een naam hebben die gerelateerd is aan de brandweer of aan vuur. Het is een warmhartig restaurant, wat ook zeker een leuke beleving is. Daarnaast zit het café vrijwel tegenover de bioscoop Pathé, waardoor uit eten goed te combineren is met een film.
Eetcafé De ouwe brandweer
Gedempte Zuiderdiep 75-77
9711 HC Groningen
Keuken: Nederlands
Open: dagelijks vanaf 17.00 uur
Wanneer je toch wat op je budget wil letten en niet gelijk naar de eerste de beste frietzaak wil, dan zou ik restaurant WEEVA willen aanbevelen. Dagelijks serveren zij een dagmenu voor slechts € 9,50. Vraag daarom altijd even naar het menu van de dag
Eetcafé WEEVA
Gedempte Zuiderdiep 8-10
9711 HG Groningen
Keuken: Nederlands
Open: Dagelijks vanaf 12.00 uur
Wanneer je toch wat meer opzoek bent naar vegetarisch of veganistisch eten, dan moet je bij restaurant De 7e hemel zijn om nog voldoende keuze te hebben. Dit restaurant heeft ook oog voorbiologische vlees- en visgerechten.
De 7e hemel
Zuiderkerkstraat 7
9712 PZ Groningen
Keuken: Frans, Italiaans
Open: dinsdag tot en met zaterdag vanaf 17.00 uur (keuken open tot 21.00 uur)

 

Dit moet je geproefd hebben in Groningen

Er zijn typische gerechten of producten die van oorsprong uit Groningen komen. En als je dan toch in Groningen bent, kun je beter ook alles meenemen en eens ook Groningen letterlijk proeven.
• Groninger notenkoek
Wil je echt eens Groninger Notenkoek proeven? Dan moet je de notenkoek van Knol hebben. De ambachtelijk bereide notenkoek is een begrip in Groningen en omgeving. In de winkel van Knol aan het Gedempte Zuiderdiep 154 kun je de notenkoek verkrijgen. De winkel is geopend dinsdag tot en met zaterdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur.
• Snert
Snert is een typisch Gronings gerecht waarbij ook in Groningen jaarlijks het NK Snertkoken plaatsvindt. De meeste Nederlanders kennen snert beter als erwtensoep, echte Groningers noemen het nog steeds snert.
• Groninger mosterd
De firma "Marne" produceert al sinds 1895 Groninger Mosterdzaden die verwerkt worden tot mosterd. Daarnaast worden in verschillende restaurants de producten van Marne gebruikt in de mosterdsoep, zoals bij 't Feithhuis. De mosterd van de Marne is ook minder scherp dan de Franse mosterd.
• Groninger worst
In vrijwel elke supermarkt in Groningen vind je het wel: Groninger worst. Wil je een wat ambachtelijkere Groninger worst, dan zou je hiervoor naar het Gildehuus in Groningen (Nieuwe Ebbingestraat 66) kunnen, waar dit te koop is.
• Hooghoudt jenevers
Hooghoudt is sinds 1888 gevestigd in Groningen en levert verschillende gedestilleerde dranken en limonades. Bij de slijter vind je de Hooghoudt jenevers.

© 2019 Romano Sandee