Dit moet je zien in Groningen

Groningen heeft veel te bieden, de stad heeft voor iedereen wat moois. Maar als je dan toch in Groningen bent, kun je zeker één of meerdere onderstaande plaatsen bezoeken.

Martinitoren Groningen

De Martinitoren in Groningen is de oudste kerktoren van Groningen. De toren, met een hoogte van 97 meter is te beklimmen. Je kunt kaartjes hiervoor kopen bij het VVV kantoor op de Grote Markt, deze kosten € 3,-. Voor actuele openingstijden kun je kijken op deze website. De Martinitoren is te vinden aan de Grote Markt (kan niet missen).

Martinikerk Groningen

De Martinikerk in Groningen is de oudste kerk in de stad, met een rijke geschiedenis. Naast dat de kerk van binnen te bezoeken is, is het in het openingsseizoen (van april tot en met september) is de kerk open van 12.00 uur tot 17.00 uur en kun je om 15.00 uur meedoen aan een bijzondere rondleiding over de gewelven van de kerk. De entree van de kerk bedraagt € 2,50. De Martinikerk is direct achter de Martinitoren te vinden op het Martinikerkhof.

 

Groninger Museum

Het Groninger Museum is het museum van Groningen waar verschillende tentoonstellingen worden gehouden. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Het museum is recht tegenover het Centraal Station op Museumeiland 1. De entree bedraagt € 13,-.

Het Nederlands Stripmuseum

Het Nederlands Stripmuseum is het museum over strips en heeft naast vaste tentoonstellingen ook wisselende tentoonstellingen. Je vindt het museum aan de Westerhaven 71, het is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 8,95.

Folkingestraat

In de Folkingestraat staat de synagoge van Groningen. De Folkingestraat was tot de Tweede Wereldoorlog de straat waar vele joden woonden. Er zijn ook verschillende kunstwerken in deze straat te vinden, zoals aan het begin van de straat de gesloten deur die symbool staat voor de jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog. In de betegeling op de grond zie je in deze bijzondere straat van voor naar achter de maan van onzichtbaar naar een volle maan verschijnen. Ter hoogte van nummer 25 is een mozaïek kunstwerk dat symbool staat voor de Joodse paardenslager die hier ooit gevestigd zat voor WOII.

Hofjes in Groningen

In de stad de rust vinden? Dat kan in Groningen! Midden in de stad zitten achter verschillende muren hofjes, waarbij je midden in de stad, helemaal tot rust kunt komen. Je moet ze dan alleen wel weten. In de stad Groningen zijn in totaal zo'n 30 hofjes te vinden, waarvan de VVV een stadwandeling heeft gemaakt in een boekje (kosten: € 1,50) waarbij je in 2 uur langs verschillende hofjes komt. Hofjes die ik in elk geval wil noemen zijn:
• St. Antony Gasthuis, Rademarkt 29
• Pepergasthuis, Peperstraat 22
• Pelstergasthuis, Pelsterstraat 43
• Prinsenhof (de grootste), Turfsingel / Kattenhage
De hofjes zijn kosteloos te bezoeken.

Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is het plantsoen dat binnen 10 minuten loopafstand vanaf het centrum ligt. Hier kun je ook heerlijk tot rust komen. Er is genoeg gelegenheid om te wandelen of als het mooi weer is van het zonnetje te genieten.

© 2019 Romano Sandee