Brrr, wat is het koud - klachten in de m. levator scapulae

Brrr, wat is het buiten weer koud. En koud weer leidt helaas tot veel klachten bij mensen. Mensen trekken sneller hun schouders op om hun nek warm te houden. Sjaal of geen sjaal: mensen blijven dit doen. Het gevolg hiervan is dat de spier aan de zijkant van de nek (de levator scapulae) zich continu moet aanspannen. En waarschijnlijk hoef ik niet te vertellen dat hierdoor spierklachten ontstaan.

De levator scapulae

levator scapulae

De levator scapulae is vrij vertaald vanuit het Latijn: de lifter van het schouderblad. Deze spier zorgt er dus voor dat je het schouderblad kunt optrekken richting je nek en wordt daarbij ondersteund door andere spieren. Veel van deze spieren zijn echter gewend om meer te doen, en daarom zul je hiervan ook minder snel spierklachten ervaren. Mensen met klachten in de levator scapulae ervaren bovengemiddeld vaker hoofdpijn en geven vaak aan last te hebben van de schouders. Dit komt voor een groot deel door de loop van de spier, die de aanhechting heeft bij de schedelrand, aan de buitenkant van de nek loopt en vervolgens op het bovenste puntje van het schouderblad de andere aanhechting heeft (zie afbeelding). Veel mensen hebben daar rond deze tijden echte staalkabels lopen, die dus aan het hoofd en aan de schouders trekken, met als (in mijn ogen) logisch gevolg dat mensen meer last hebben van hoofdpijn en schouderpijn, maar die feitelijk last hebben van hun nek.

Klachten voorkomen

Nu kun je de klachten wel voorkomen... In eerste instantie is het belangrijk voor jezelf om bewust te zijn van het feit dat je veelvuldig je schouders optrekt en de levator scapulae dus samentrekt. Wanneer je hiervan bewust bent, kun je er ook bij stil staan om je schouders te ontspannen, en dus te laten "hangen". Ligt het echt aan de kou, dan kun je ervoor kiezen om een sjaal te dragen of een coltrui. Maar hou wel scherp of je je schouders wel of niet optrekt, want dat is simpelweg de oplossing: niet doen.

Klachten oplossen

Als de klachten al ontwikkelt, dan zou het fijn zijn om de klachten natuurlijk op te lossen. Dit kun je doen door een massage te boeken. Maar voor het echt efficiënt oplossen kun je hier zelf ook in meewerken, mits je jezelf ook enigszins pijn kunt geven. Het is natuurlijk logisch dat dit voor veel mensen niet heel prettig is.
Je kunt met je duim drukpuntenmassage geven op de levator scapulae. Hierbij haak je in achter je oor bij de schedelrand en geef je druk terwijl je draait. Je voelt aan de gevoeligheid wel of je "raak" zit of niet. Vervolgens loop je dit af tot de bovenkant van de schouders. Helaas houdt het hier ook op, omdat je bij jezelf niet verder kunt. Maar je kunt het pijnpatroon hierdoor wel gedeeltelijk verlichten. Je kunt met een beetje olie, ongeacht of dit nu massageolie is of olijfolie (of wat je maar in huis hebt) langs deze spier smeren en dan met je duim druk geven vanaf het oor en dan naar beneden duwen. Het kan zijn dat je eens van de spier af glipt, maar dan probeer je het gewoon opnieuw. Probeer dit een aantal keer achter elkaar (een keer of 3) en wrijf tussendoor even oppervlakkig over het gebied. Het kan zijn dat je tijdens deze greep hoofdpijn ervaart. Dit is normaal, omdat er veel spanning op de spier staat en je daardoor ook aan de aanhechting van het hoofd trekt.
Herhaal deze massage regelmatig: als je geen klachten hebt en je blijft deze massage doen, dan zorg je er hiermee ook voor dat de spier in conditie blijft. Hierdoor voorkom je op deze manier klachten.
Tip! Doe deze greep het liefst onder de douche of vlak na het douchen. Dan zijn de spieren warm, heb je meer doorbloeding bij de spieren en kun je dieper masseren. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de massage minder gevoelig is.

Zie ook onderstaande video die deze massage uitbeeld:

Stretchen en trainen

Tenslotte kun je de levator scapulae prima stretchen en trainen, ook om daarmee klachten in deze spier te voorkomen door de conditie van de spier te vergroten. Daarvoor zijn er ook twee oefeningen op video opgenomen:

 

Mochten de oefenen niet helpen, in combinatie met de massage, of wil je de hele spier volledig behandeld hebben samen met andere spieren, dan kun je natuurlijk altijd een massage boeken via het online reserveersysteem.

 1. Snel contact!

 2. Wat wil je doen?(*)
  Ongeldige invoer
 3. Naam(*)
  Geen naam ingevuld
 4. Telefoonnummer(*)
  Geen telefoonnummer ingevuld
 5. E-mailadres(*)
  Geen (geldig) e-mailadres ingevuld
 6. Indien de afspraak tot 24 uur voor aanvang word geannuleerd, ben je conform de algemene voorwaarden verplicht de massage te voldoen. Indien het een massage(workshop) is met een waarde van meer dan € 100,-, dient de afspraak tenminste 72 uur voor aanvang geannuleerd te worden om dit kosteloos te kunnen doen. Het tijdstip van melden / klikken op verzenden is daarbij bindend.
 7. Wanneer en hoe laat was de geplande afspraak?
  Ongeldige invoer
 8. Je kunt online reserveren via het reserveersysteem. Het online reserveerysteem weergeeft de actuele beschikbaarheid binnen de openingstijden. Je kan tot 5 uur voor aanvang hier een reservering plaatsen.
 9. Wanneer online reserveren niet lukt, kun je een e-mail sturen of contact opnemen via het contactformulier waarin je de benodigde gegevens van je naam, telefoonnummer en e-mailadres, de gewenste massage en van hoe lang aangeeft. Daarnaast geef je minimaal 2 opties op wanneer je deze wil boeken, voor het geval het mogelijk al bezet is geraakt in de periode tussen de e-mail zending en dat ik voor jouw de reservering kan plaatsen.

  Je kan ook telefonisch reserveren: bel dan naar het nummer 06 - 3014 2725. In veel gevallen zul je de voice mail aan de lijn krijgen. Spreek je naam en telefoonnummer in, dan bel ik je zo spoedig mogelijk terug voor het maken van een telefonische afspraak, uiterlijk binnen 72 uur word de eerste belpoging ondernomen. De korting op online reserveren vervalt wanneer je op een andere wijze reserveert dan via het online reserveersysteem.
 10. Ik kan me voorstellen dat het lastig kiezen is. Daarom is er een online keuzehulp gemaakt waarbij je aan de hand van verschillende vragen je een advies word aangereikt welke massage ik zou adviseren voor jou.
 11. Je kunt bellen met het telefoonnummer 06 - 3014 2725 om een afspraak per telefoon te maken. Mocht ik niet in de gelegenheid zijn de telefoon te beantwoorden, dan kun je je naam en telefoonnummer inspreken, waarna ik je zo spoedig mogelijk (uiterlijk binnen 72 uur) terug bel met een afgeschermd nummer.

  Wanneer je online reserveert ontvang je een korting op de massage. Zie daarvoor de tarievenpagina.
 12. In het reserveersysteem word een tijdsvak van 5 uur gehanteerd voor aanvang van een massage. Toch kan het zijn dat je echt nog een massage nodig bent binnen deze tijd. Dan kun je dit formulier verzenden voor een spoedafspraak en zal ik je erover terug bellen. Ook kun je bellen naar 06 - 3014 2725 voor het maken van een afspraak. Echter kán het zo zijn dat ik je verzoek niet tijdig zie, je telefoon niet heb kunnen aannemen of reeds andere (privé)afspraken heb.

  Zie ik je spoed verzoek tijdig en kan er een afspraak plaatsvinden, dan zal ik door de aard van spoed een toeslag rekenen van 25% op het normale tarief. Bij spoedafspraken is het alleen mogelijk per PIN te betalen, het is dus niet mogelijk om spoedafspraken te maken en te voldoen met een cadeaubon.
 13. Vul hieronder 3 data in dat je zou kunnen met daarbij een tijd. Wanneer het je niet uit maakt qua tijdstip, geef dan een tijdvak aan, bijv. middag. Dan krijg je een afspraakvoorstel daarop aangepast mits mijn persoonlijke agenda dit toelaat.
 14. Je 1e voorkeur:(*)
  Ongeldige invoer
 15. Je 2e voorkeur:(*)
  Ongeldige invoer
 16. Je 3e voorkeur:
  Ongeldige invoer
 17. Welke duur van de massage wil je?(*)
  Ongeldige invoer
 18. Welke massage(workshop) zou je willen reserveren?(*)
  Ongeldige invoer
 19. Onderwerp:
  Ongeldige invoer
 20. Toelichting of vragen:
  Ongeldige invoer
 21. Ongeldige invoer
 22. Akkoord?(*)
  Ongeldige invoer
 23. Ik wil antwoord per:(*)


  Ongeldige invoer
 24. Nog niet aangevinkt
© 2018 Romano Sandee